Wat is een menstruatiecup en waarom zou je het gebruiken?
Een menstruatiecup is een herbruikbaar cupje wat je inbrengt in je vagina en die je bloed tijdens menstruatie opvangt. De menstruatiecup kan drie keer de hoeveelheid bloed opvangen als een tampon en absorbeert het bloed niet. De cup leeg je in het toilet, is gemakkelijk schoon te maken en weer in te brengen. Ongeacht de heftigheid van je bloeding hoef je de cup alleen in de ochtend en in de avond te legen. De menstruatiecup is duurzaam in gebruik, je hebt geen tampons of maandverband meer nodig en de cup gaat tot wel 10 jaar mee! Waarom zou je een menstruatiecup gebruiken? Als vrouw gooi je gedurende je leven ongeveer 10.000 tampons of maandverbanden weg. Dat is vergelijkbaar met je eigen lichaamsgewicht aan menstruatieproducten! Door over te stappen naar een herbruikbare menstruatiecup lever je een enorme bijdrage aan het verminderen aan de plasticsoep.
Hoe gebruik je hem?
- Om de cup in te brengen vouw je de cup dubbel, fixeer je hem tussen je vingers en breng je hem in zoals een tampon. Eenmaal ingebracht ontvouwt de cup zich zodat een licht vacuüm wordt gecreëerd. Zo blijft de cup prettig zitten, glijdt hij niet weg en vangt hij al het bloed op. Het kan zijn dat je hem de eerste dag een beetje voelt na het inbrengen maar dit zou moeten wegtrekken na enkele momenten.
- Voel je de steel zitten? Je kunt de balletjes aan de cup van FairSquared afknippen tot de gewenste lengte. Ik heb zelf één balletje er af geknipt.
- Na maximaal 12 uur moet de cup weer verwijderd worden. Trek aan de steel totdat je zachtjes in de bodem van de beker kan knijpen. Daardoor wordt het vacuüm opgeheven en komt de cup vrij. Dit hoeft niet per se, ik heb zelf geen last van het vacuüm, dus ik trek de cup er gewoon voorzichtig aan het laatste balletje er uit. Hierna kun je het cupje leeg laten lopen en schoonmaken onder de kraan. Je kunt hier een beetje PH neutrale zeep voor gebruiken, maar alleen water is ook prima.
- Voor het eerste gebruik en aan het einde van het maandelijkse gebruik, moet de menstruatie cup worden gesteriliseerd. Je kookt dan wat water in een pannetje en laat de cup daar een 10 minuten in liggen. Ben je heel gevoelig voor schimmelinfecties? Kook de cup halverwege ook een keer, bijvoorbeeld wanneer je onder de douche staat.
De menstruatiecup komt met een handig katoenen zakje om hem in te bewaren en is verkrijgbaar in twee verschillende maten. De maat M is voor vrouwen onder de 30 jaar en geen vaginale bevalling hebben gehad. De maat L is voor vrouwen boven de 30 en/of vrouwen die al eens (vaginaal) bevallen zijn. Het kan natuurlijk zo zijn dat jij toch een andere maat nodig hebt dan is voorgeschreven, dus het is even kijken wat het beste bij jou past.
Mijn ervaring met de menstruatiecup van FairSquared
Zoals ik al zei heb ik zelf zo’n 4 maanden na aanschaf gewacht totdat ik de cup eens heb uitgeprobeerd. Ik moest echt even over het idee stappen van het gebruik van een ‘ander’ product. Ik heb hem inmiddels tijdens 4 menstruaties gebruikt en ik wil écht niet meer anders.
Er zijn veel verschillende soorten, maten en kleuren cups te koop, zowel in de winkel als online. De cup van FairSquared is gemaakt van fair trade natuurrubber en kun je voor € 15,00 bij Mambeco aanschaffen, er zit ook een handig zakje bij om hem in te doen. Dit zakje is ideaal voor als je onderweg bent maar ook om de cup in op te bergen. De cup zelf is vrij flexibel. Naast deze cup hebben we ook de menstruatiecup van Anae (€18,90) in ons assortiment, deze is gemaakt van siliconen.
Ik heb de cup eens uitgeprobeerd toen ik nog niet ongesteld was en ik moet zeggen dat dit mij alles mee viel. Het was even kijken wat voor mij de beste vouwmethode was, maar toen ik dat eenmaal onder de knie had zat hij er zo goed in. Wat voor mij goed werkt is om in een vloeiende beweging de cup in te brengen en de cup daarna als een soort tampon goed te duwen. Je kunt de cup voor gebruik nat maken zodat hij beter glijdt.
Ik dacht in eerste instantie dat ik de cup niet diep genoeg had ingebracht want het tuitje stak uit en voelde daardoor niet fijn aan. Maar het tuitje was voor mij gewoon te lang. Nadat ik het eerste balletje had afgeknipt voelde ik er niets meer van. Het is bij het er uit halen wel even zoeken naar het tuitje om vast te pakken, maar omdat het niet een recht stukje is zoals bij andere cups maar bestaat uit balletjes, heb je goede grip zodra je hem vast hebt.
Ik heb een vrij actief leven, ik loop dagelijks ongeveer 2 uur met mijn honden en ik heb een eigen paard waar ik regelmatig op rij. Al deze activiteiten heb ik tijdens mijn eerste ongesteldheid met de cup uitgeprobeerd en ik ben geen een keer doorgelekt. Daarnaast vind ik het mega interessant om eens te kunnen zien hoe veel ‘bloed’ ik nou daadwerkelijk verlies tijdens een ongesteldheid (valt best mee!). Ook is de geur heel anders dan ik had verwacht, de ‘vieze tampongeur’ komt dus echt van de tampon af en daar heb ik nu ook geen last meer van. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het hoe dan ook geen aangename geur is ;-). Omdat de cup zelf van natuurrubber is gemaakt houdt hij geen geurtjes vast, echter vind ik zelf dat de cup niet heel lekker ruikt. Deze geur neemt niet af na het uitkoken dus komt echt van het rubber zelf af. Hier merk je verder niets van als je hem hebt ingebracht. Ik heb van anderen begrepen dat de siliconencups na het uitkoken geurloos zijn.
Ik breng de menstruatiecup in en haal hem er uit terwijl ik op het toilet zit, of soms als ik toevallig onder de douche sta. Sommige mensen vinden het echter fijn om met een been omhoog te staan, bijvoorbeeld op de rand van het toilet of bad. Let er wel op dat je altijd in de buurt van een fonteintje zit, het is namelijk wel kliederig werk! Omdat de cup al het bloed opvangt en niet op neemt, loopt dit er allemaal uit op het moment dat je de cup er uit haalt. Ik hou hem altijd in het toilet even ondersteboven en dan als hij niet meer druppelt dan was ik hem schoon onder de kraan. Ik gebruik zelf altijd een beetje PH neutrale zeep, maar je kunt ook alleen water gebruiken.
Een paar tips:
- Maak de menstruatiecup nat, zo glijdt hij makkelijker naar binnen
- Kies een vouwtechniek die bij jou past.
- Je kunt eerste even ‘persen’ om de menstruatiecup voor het verwijderen verder naar beneden te krijgen
- Pak de menstruatiecup onderaan de cup vast om hem eruit te trekken
- Laat hem voorzichtig lucht binnen zuigen om ‘knoeien’ te voorkomen
- Zodra de cup eruit is keer hem om in het toilet, zo loopt het bloed zo weg. Blijf nog even rustig zitten zodat het bloed wat nog in je vagina zit eruit kan lopen.
- Wissel de cup om in een ruimte met een wasbak
Je hebt heel veel verschillende manieren van vouwen en zelf vind ik de c-vouw of de u-vouw het prettigste, maar dat is maar net wat je zelf makkelijk en fijn vind.
De voor- en nadelen van de menstruatiecup:
- Zero waste, je bespaart heel veel (plastic)afval
- Geen nare luchtjes meer
- Bevat geen chemicaliën
- Goedkoper dan maandverband of tampons op de lange termijn
- Je kunt hem tot 12 uur inhouden, dus je hoeft op je werk nooit meer na te denken over je menstruatie
- Je kunt er mee sporten, zwemmen en naar de sauna
- Werkt ook voor je lichtere dagen
- Je voelt hem helemaal niet zitten
- Geen last van de cup (of bloed) tijdens toiletbezoeken
Maar natuurlijk zitten er ook nadelen aan:
- De cup verschonen op openbare toiletten, of toiletten zonder wasbakje is geen goed idee
- Je ziet of voelt niet wanneer je cup vol is
- Het is niet makkelijk vooraf te meten welke maat goed is voor jou
- Je moet even wennen aan het gebruik
Blijf ik de cup gebruiken?
Ik heb nu vier keer gemenstrueerd en daarbij de cup gebuikt en ik ben erg tevreden. Ik kan er mee sporten, ik hoef hem alleen in de ochtend en de avond te verschonen en de rest van de dag voel ik niet eens dat hij aanwezig is. Het scheelt echt een hele berg afval! Op de lange termijn is hij een stuk goedkoper dan al het maandverband en de tampons die je gebuikt en ik hoef niet telkens de prullenbak te legen na mijn periode. Het inbrengen en uithalen vind ik geen enkel probleem en hij past ook prima. Al met al heb ik er alleen spijt van dat ik hem niet eerder heb gekocht! Bekijk ons assortiment van menstruatiecups hier!
Over Mambeco
Wij zijn zussen Janneke & Willemijn Calis en de oprichters van Mambeco. Wij hebben Mambeco opgericht vanuit een gezamenlijke passie voor duurzaamheid. Mambeco is een duurzame webshop boordevol duurzame producten voor een plasticvrije levensstijl. Je vindt bij ons zero waste verzorgingsproducten, zoals shampoo blokken en zeep, plastic vrije tandpasta en wasbare wattenschijfjes. Maar ook voor in de keuken vind je vanalles: plastic vrij schoonmaakmiddel, natuurlijke sponzen en alternatieven voor plastic zakjes en folie zoals Food Huggers en bijenwasdoeken. Het assortiment van duurzame webshop Mambeco is voor zowel voor de gevorderden als voor beginners die geïnteresseerd zijn om een steentje bij te dragen aan het verminderen van de plastic soep en CO2 uitstoot.
Wij van Mambeco testen al onze zero waste producten zelf. We geven je graag advies op maat, bijvoorbeeld over de heerlijke zepen van Werfzeep, HelemaalShea of HappySoaps. Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe duurzame producten zoals bijvoorbeeld herbruikbare boterhamzakjes of bijenwas doeken.
Mambeco is een 100% Nederlandse webshop, alleen al bestellen bij ons bespaart CO2 uitstoot. Woon je in omgeving Utrecht of Renkum? Dan kun je je bestelling ook fietsend of lopend ophalen en bespaar je nóg meer uitstoot; helemaal duurzaam! Klik hier om naar onze webshop te gaan!
Het is belangrijk dat wij allen nu actief bijdragen aan het verminderen van de CO2 uitstoot en verbruik van verontreinigende producten zoals plastic. Om jou erbij te ondersteunen geven we je graag advies op maat en leggen we graag op een persoonlijke manier met jou contact. Daarom staan wij met regelmaat op een biologische markt of duurzaam evenement om onze plastic vrije producten aan jullie te laten zien.