Handgemaakte bijenwaskaarsjes van duurzame webshop mambeco

Stap over op handgemaakte kaarsen van bijenwas

Overweeg de overstap van traditionele kaarsen van paraffinewas naar kaarsen van bijenwas! Bijenwaskaarsen zijn niet alleen duurzamer, ze zijn ook gezonder voor je én je ondersteunt de imkers en hun bijenpopulaties. Bijenwaskaarsen kopen kan op boerenmarkten of lokale ecologische kerstmarkten. Maar je kunt ze ook eenvoudig online bestellen bij een duurzame webshop. Lees verder waarom je de overstap naar bijenwaskaarsen zou moeten maken!

Paraffinekaarsen geven giftige stoffen af

Wist je dat bij het branden van paraffinekaarsen giftige stoffen vrijkomen? Deze giftige stoffen kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid als je veel kaarsen in een gesloten ruimte brandt. Paraffine was is gemaakt van aardolie en bij verbranding komen er chemicaliën als tolueen en benzeen vrij in de lucht. Deze stoffen zijn niet gezond om regelmatig aan te worden blootgesteld en kunnen soms irritatie veroorzaken bij mensen met allergieën of astma.

Bijenwas kaarsen branden schoner

Kaarsen van bijenwas zijn de gezondere keuze voor je huis deze feestdagen. Bijenwaskaarsen worden gemaakt van 100% natuurlijke was die door bijen wordt geproduceerd en hebben een honingachtige geur. Ze produceren negatieve ionen wanneer ze branden, wat de lucht in je huis kan helpen zuiveren. In tegenstelling tot paraffinewas geven bijenwaskaarsen geen giftige stoffen af aan de lucht.

Bijenwas brandt ook bij een hogere temperatuur dan paraffinewas, waardoor een helderder en langduriger vlam ontstaat die meer licht afgeeft. Bovendien hebben bijenwaskaarsen een natuurlijk honingaroma.

Photo by Niklas Ohlrogge

Bijenwaskaarsen hebben een langere brandduur

Een ander voordeel van bijenwaskaarsen ten opzichte van paraffinekaarsen is dat ze een langere brandtijd hebben. Dit komt omdat bijenwaskaarsen gemaakt zijn van een natuurlijke was met een hoger smeltpunt, waardoor ze langer kunnen branden. Terwijl paraffinekaarsen meestal 2 tot 4 uur branden, kunnen bijenwaskaarsen tot 8 uur of meer meegaan! Dit maakt ze bijzonder geschikt voor lange en gezellige avonden thuis.

Door de langere brandtijd kunt je ook optimaal profiteren van hun natuurlijke geur, omdat hun subtiele geur veel langer in de lucht blijft hangen. Dit maakt ze perfect voor degenen die de voorkeur geven aan iets subtielere en natuurlijkers dan een aroma diffuser.

Ondersteun de lokale bijen met lokaal gemaakte bijenwaskaarsen

Bijen produceren bijenwas uit speciale klieren aan de zijkanten van hun buik. Wanneer deze klieren worden gestimuleerd, scheiden de bijen een vloeibare was af die in vlokken verhardt wanneer hij in contact komt met de lucht. Deze was wordt door de bijen gebruikt om de wanden en cellen van de honingraat te bouwen. Aan het einde van het seizoen krimpen de volken en gaan ze in winterstand. De koningin blijft met een deel van de werksters over op een klein deel van de ramen. Alle overige ramen zijn dan leeg. Deze worden door de imker meegenomen en worden op hete temperaturen omgesmolten voor bijenwaskaarsen! Door lokale bijenwaskaarsen te kopen, help je lokale imkers aan een bron van inkomsten zodat ze met hun bijenkolonies deel blijven uitmaken van het ecosysteem van jouw omgeving. Bijen zijn een essentieel onderdeel van ons ecosysteem maar hun aantal neemt in Europa schrikbarend snel af. Als je bijenwaskaarsen koopt, help je mee aan het behoud van onze bijenkolonies.

Overweeg dus om over te stappen op kaarsen van bijenwas en zo de lokale bijenpopulaties en bedrijven in stand te houden. Het is niet alleen een duurzame keuze, maar ook beter voor je gezondheid!

Photo by Wolfgang Hasselmann

De bijenwaskaarsen van Mambeco: puur natuur en van Nederlandse bijen

Onze bijenwas komt van het familiebedrijf Inbuzz! Dit bedrijf is van onze vader en stiefmoeder. Zij verhuren bijenvolken aan kassen en plantages voor de bestuiving van de gewassen. De honing en bijenwas die hieruit voortkomt worden 100 % benut, er wordt niets weggegooid! Een prachtige circulaire cirkel. Wij maken verschillende tafel kaarsen van bijenwas maar ook gezellige kleine kaarsjes in de vorm van bijenkorven. Tot slot kun je bij ons ook terecht voor een duurzaam alternatief voor theelichtjes (waxinelichtjes). Wij verkopen ze wel zonder de aluminium cups, dus je kunt oude cups hergebruiken of je plaatst de theelichtjes in een houder.

Wil je meer informatie over over bijenwas en waarom dit een duurzaam product is? Bekijk dan deze YouTube video!

Over Mambeco

Wij zijn zussen Janneke & Willemijn Calis en de oprichters van Mambeco. Wij hebben Mambeco opgericht vanuit een gezamenlijke passie voor duurzaamheid. Mambeco is een webshop boordevol duurzame en milieubewuste producten voor een plasticvrije levensstijl. Je vindt bij ons zero waste verzorgingsproducten, zoals shampoo blokken en zeep, plastic vrije tandpasta en wasbare wattenschijfjes. Maar ook voor in de keuken vind je vanalles: plastic vrij schoonmaakmiddel, natuurlijke sponzen en alternatieven voor plastic zakjes en folie zoals Food Huggers en bijenwasdoeken. Ons assortiment is voor zowel voor de gevorderden als voor beginners die geïnteresseerd zijn om een steentje bij te dragen aan het verminderen van de plastic soep en CO2 uitstoot.

Wij van Mambeco testen al onze zero waste producten zelf. We geven je graag advies op maat, bijvoorbeeld over de heerlijke zepen van Werfzeep, HelemaalShea of HappySoaps. Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe duurzame producten zoals bijvoorbeeld herbruikbare boterhamzakjes of bijenwas doeken.

Mambeco is een 100% Nederlandse webshop, alleen al bestellen bij ons bespaart CO2 uitstoot. Woon je in omgeving Utrecht of Renkum? Dan kun je je bestelling ook fietsend of lopend ophalen en bespaar je nóg meer uitstoot; helemaal milieubewust.

Het is belangrijk dat wij allen nu actief bijdragen aan het verminderen van de CO2 uitstoot en verbruik van verontreinigende producten zoals plastic. Om jou erbij te ondersteunen geven we je graag advies op maat en leggen we graag op een persoonlijke manier met jou contact. Daarom staan wij met regelmaat op een biologische markt of duurzaam evenement om onze plastic vrije producten aan jullie te laten zien.

Mambeco webshop | Mambeco Instagram | Mambeco Facebook

Terug naar blog